Kinderinfectieziekten & immunologie

Terug

Nijmegen Breuk Syndroom

 

Wat is Nijmegen Breuk Syndroom?

Nijmegen Breuk syndroom  is een syndroom leidend tot een kleine lengte, typische gelaatstrekken, milde afweerstoornissen, en een verhoogd risico op kanker.

 

Wat is de oorzaak van Nijmegen Breuk Syndroom?

Nijmegen Breuk syndroom  wordt veroorzaakt door een afwijkend NBS gen dat codeert voor een eiwit noodzakelijk voor reparatie van beschadigingen van het DNA. Zonder dit NBS1 eiwit kunnen fouten in het DNA slecht worden hersteld (fouten bijvoorbeeld ontstaan door straling). Dit wordt ook wel een DNA repair stoornis genoemd. De ziekte is genoemd naar de stad Nijmegen omdat deze voor het eerst beschreven is in Nijmegen door de kinderarts immunoloog Dr. Corry Weemaes.

 

Hoe vaak komt Nijmegen Breuk Syndroom voor en bij wie?

Nijmegen Breuk syndroom  is een heel zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is onbekend, geschat wordt minder dan 1 per 100.000. De ziekte komt evenveel voor bij jongens als bij meisjes.

 

Welke klachten worden veroorzaakt door Nijmegen Breuk Syndroom?

Voorop staat achterblijvende groei welke al voor geboorte optreedt.  Kinderen met Nijmegen Breuk syndroom  hebben karakteristieke gelaatstrekken. Er is een verhoogde kans op oorontstekingen en longontsteking door een milde afweer stoornis door een tekort aan afweer stoffen (immuunglobulines). Bij patiënten met Nijmegen Breuk syndroom  is er een verhoogd risico op kanker met name leukemie en lymfomen door de stoornis in DNA reparatie, vaak al op jong volwassen leeftijd.

 

Hoe wordt de diagnose Nijmegen Breuk Syndroom gesteld?

De diagnose wordt bevestigd door in het DNA een afwijkend NBS gen aan te tonen. Bloedcellen kunnen ook getest worden op gevoeligheid voor straling. Bloedcellen van Nijmegen Breuk syndroom patiënten zijn verhoogd stralingsgevoelig (er worden na bestraling meer afwijkingen in het DNA gevonden).

 

Hoe worden kinderen met Nijmegen Breuk Syndroom behandeld?

Er is op dit moment geen behandeling die Nijmegen Breuk syndroom kan genezen. Infecties kunnen met preventieve antibiotica en vaccins worden voorkomen. Als een immuunglobuline tekort is vastgesteld, kan de afweer worden hersteld door als medicijn immuunglobulines toe te dienen. Bij beeldvormend onderzoek of behandeling van kanker moet rekening worden gehouden met de verhoogde stralingsgevoeligheid van patiënten.

 

Wat betekent het hebben van Nijmegen Breuk Syndroom voor de toekomst?

De klachten bij kinderen en volwassenen met Nijmegen Breuk syndroom variëren. De levensverwachting is verkort.

 

Hebben andere familieleden een vergrote kans om Nijmegen Breuk Syndroom te krijgen?

Nijmegen Breuk Syndroom is een autosomaal recessieve aandoening. Dit betekent dat beide ouders één afwijkend NBS gen bezitten, en één normaal NBS gen. Door de aanwezigheid van een normaal gen, ontwikkelen de ouders geen Nijmegen Breuk Syndroom. Wanneer een kind twee afwijkende NBS genen heeft ontwikkelt het Nijmegen Breuk Syndroom syndroom. Er kunnen meerdere kinderen binnen één gezin Nijmegen Breuk syndroom  hebben. Bij mensen die drager zijn van één afwijkend NBS gen is sprake van een verhoogd risico op kanker.

Terug